keskiviikko 1. heinäkuuta 2015

Turun keskiaikaiset markkinat 2015


Tässä jälleen ottamiani valokuvia Turun keskiaikamarkkinoilta 25.-28.6. Yläkuvan olen ottanut Vanhan Raatihuoneen ikkunasta toisena markkinapäivänä (perjantaina). Kuvassa näkyvä ihmismäärä näyttää kovin pieneltä verrattuna viikonlopun vellovaan ihmismassaan. Esim. lauantain aikana markkinoilla kävi 50 000 ihmistä ja omakohtaisen kokemuksen perusteella voin sanoa, että markkinaletun jonottaminen ja kuljettaminen päreenpalasen päällä keskellä ihmispaljoutta vaati paljon aikaa.
Keltasauramon (Anthemis tinctoria) kukkia liossa.

Värjärikilta värjäsi lankoja tänä vuonna mm. keltasauramolla. Jos minulla olisi pihamaa, kasvattaisin mieluusti tätä värjäyskasvia. Värjärikillan pöydässä oli myynnissä myös värimorsingon (Isatis tinctoria) siemeniä. Kyllä harmitti, kun piti jättää ostamatta.Markkinoilla minun oli pakko kuvata käsityömestari Mervi Pasasen "The Mekko" (yläkuvassa mestari itse puku yllään). Mekko on 1400-luvulta peräisin olevan vaatteen ennallistus, jonka syntyvaiheista voi lukea blogissa Dress from medieval Turku. Moni ei tiedä, kuinka paljon tutkimusta ja työtä vaatii synnyttää satoja vuosia vanha, lähes olemattomiin hajonnut vaatekappale uudelleen eloon, kun siitä on jäljellä enää vain hauras kankaanpalanen. Mervi sen kuitenkin tietää. Laittakaa tuo yllä mainitsemani blogi kirjanmerkkeihin jollei se siellä jo ole. Blogiin on tulossa lisää kirjoituksia Mervin uuden ennallistusprojektin myötä.


Ja kas tässä Iloisen joutsenen uudet tuotteet, "K18" - tinapinssit. Nämä pinssit ovat kopioita aidoista keskiaikaisista vaatteisiin kiinnitettävistä merkeistä. Rivoilla merkeillä oli tärkeä tehtävä säikyttää pois pahat henget, jotka muutoin olisivat päässeet helpommin valtaamaan varomattoman ihmisen kehon. Mervi Pasanen kertoi, että keskiaikainen nainen saattoi pitää merkkiä povellaan kiinnitettynä piiloon vaatteen nurjalle puolelle. Kun paha henki yritti päästä kaula-aukon kautta sisään, se pelästyi rietasta merkkiä ja pakeni pois. Näin merkin kantaja sai suojan alati vaanivia pahoja henkiä vastaan. Melkoisen siveitä olivat siis keskiajan pahantahtoiset henget.

Hän on lähtenyt pyhiinvaellusmatkalle.
Vaellussauva ja rukousnauha ovat
asiaankuuluvasti mukana.

Ylhäällä neito fallisen ratsun selässä. Alla kanan ja kukon lemmenhetki sekä mielikuvituksekas pippelipuu.

Tällä häntähuppuun sonnustautuneella
herralla on omintakeiset kasvonpiirteet... :D
Keskiaikamarkkinoiden hienointa antia on mielestäni käsityöläisten tapaaminen. Yksi uusista tuttavuuksista oli nahkuri/suutari/huovuttaja Anne Wirkkala, joka myi pöydässään parkittuja kalannahkoja. Wirkkala parkitsi ja värjäsi nahkoja kojussaan koko markkinoiden ajan. Märät, narulla roikkuvat nahat kiinnostivat ihmisten lisäksi myös lokkeja, ja yksi nahka meinasi jo joutua nälkäisen siivekkään ruuaksi.

Ylä- ja alakuvassa on Wirkkalan parkitsemia kalannahkoja sekä hänen puhdistamiaan kalansuomuja. Wirkkala reijittää suuria suomuja koristeiksi, joita voi käyttää muovisten paljettien tapaan.


Räikän akrobatiaa.Luonnollisestikaan en lähtenyt markkinoilta kotiin tyhjin käsin. Ostin mm. yläkuvissa näkyvän puuarkun. Likaisuudestaan päätellen se on kiertänyt monet markkinat ennen kuin ostaja sattui viimein kohdalle. Kotiin lähti myös Jiri Talevan tekemä pronssinen kinnasneula. Eipä katkea ja komeakin on. Kyllä nyt kelpaa pröystäillä. :)

Markkinaostosten helmi allaan
Raija Luukkosen keraaminen ikoni.
 

4 kommenttia:

Mervi kirjoitti...

Kiitos :D
Olipa Joutsenen kojun "markkinavalikoima" nätisti esillä!
Linkitin postisi Turun mekon blogiin.

Mervi

Sarvivaara kirjoitti...

Hienot valikoimat täytyy myös hienosti esitellä. :D

Ilona Winebridge kirjoitti...

onpa ollut paljon immeisiä liikkeellä, hyvä niin, koska markkinoiden eteen tehdään ihan hirvittävä työmäärä! keltasauramopenkkiä juur illalla kitkin, se on todella yksi parhaimpia keltasen antajia. oivat markkinalöydöt teit.

Sarvivaara kirjoitti...

Itsekin olen tyytyväinen markkinalöytöihin. Arkku pitäisi vielä ennättää/jaksaa puhdistaa, ilmeistä markkinaväsymystä ilmassa edelleen.