torstai 9. heinäkuuta 2015

Osaatko tehdä varpuvispilän?

Alta löytyvät ohjeet varpuvispilän tekoon vuodelta 1952. Lähteenä Omin käsin -käsityölehti. Mummoni teki vielä näitä vispilöitä, mutta äidilleni ei taito enää periytynyt. Harmi, miten vanhat taidot hukkuvat niin nopeasti.

Avaa kuva täydessä koossa, jotta ohjeet näkyvät suurempana. (Tee näin: klikkaa ensin kuvaa hiiren vasemmalla näppäimellä, jolloin se tulee näkyviin tummalle taustalle. Sitten klikkaa kuvaa hiiren oikealla näppäimellä ja valitse 'Näytä kuva'. Vielä yksi vasemman näppäimen klikkaus ja kuva suurenee oikeaan, luettavaan kokoonsa.)

Muistutan tässä vielä, että puunoksien kerääminen ei ole jokamiehenoikeus, eli vispilätarpeet on haettava omista koivuista tai maanomistajan luvalla.

Tässä linkki Värjärin pata -blogiin, jossa esitellään hieman erilainen tapa tehdä vispilä: Oppia ikä kaikki: varpuvispilän teossa.

(Omin käsin -käsityölehti, n:o 2, 1952. 12. vuosikerta.)

4 kommenttia:

Ilona Winebridge kirjoitti...

Syntyypä hieno vispilä ko ohjeella. Tuo Omin käsin-lehti on mulle mieleinen, tänään viimeks kirpparilla niitä selailin. mukavaa kun olet löytänyt blogini "Oppia ikä kaikki"-jutut:))

Sarvivaara kirjoitti...

Olen sinun blogiasi selaillut paljonkin ja arvostan sitä, että jaat ohjeita noihin vanhoihin taitoihin, jotka ovat vaarassa hukkua.

Mervi kirjoitti...

Osaan :D Noissa rautakausikokkailuissa olen tehnyt useinkin vispilän ja taipuupa se myös tiskiharjaksikin.

Sarvivaara kirjoitti...

Minä onneton en vielä osaa. :) Tarkoituksena on kuitenkin opetella.