lauantai 20. joulukuuta 2014

Värjäystä mustapavuilla


Mustapavun kuoret sisältävät väriaineita, joilla voi värjätä helposti sinistä lankaa. Langat värjätään papujen liotusvedellä kylmävärjäyksenä, ilman keittämistä, sillä kuumuus tuhoaa sinisen värin. Värjäyksen valmistuminen kestää noin neljä päivää.

Käytin omaan värjäykseeni:

5 dl mustapapuja
n. 3 litraa vettä papujen liotukseen
50 grammaa alunalla ja viinikivellä puretettua villalankaa

Huuhdoin pavut huolellisesti ennen liottamista.

Laitoin pavut likoamaan litran lasipurkkeihin.

Papujen liotusaika oli noin 20 tuntia, jonka jälkeen siivilöin pavut pois. Valmista värjäyslientä sain reilut kaksi litraa.

Kokeilemalla erilaisia vesi- ja papumäärän suhteita voi vaikuttaa sinisen värin vahvuuteen. Pavut imevät suuren määrän vettä, joten liotusvettä on oltava tarpeeksi.

Valmiista värjäysliemestä olisi hyvä saada sakka poistetuksi, sillä se voi lukemani mukaani vaikuttaa sinisen värin kirkkauteen. Liemeni oli kuitenkin niin paksua, ettei hienojakoinen sakka näyttänyt laskeutuvan purkin pohjalle millään. Siksi päätin jättää sakan liemeen. Poistin pahimmat liemessä leijuvat roskat kaatamalla liemen taitellun harson läpi.

Sitten vain lisäsin kosteat, alunalla ja viinikivellä puretetut langat liemeen. (Huom: lankojen on hyvä peittyä liemeen kokonaan. ) Lankojen tulevaan värisävyyn voi vaikuttaa muuttamalla liemen ph-arvoa pesusoodalla tai etikalla. Oma väriliemeni oli neutraali 7.

Valkoiset langat on laitettu juuri värjäysliemeen.

Parin tunnin päästä satuin katsomaan lankoja uudelleen ja
ne olivat muuttuneet jo sinisiksi.

Langat olivat liemessä yhteensä 48 tuntia.
Liikuttelin lankoja tänä aikana useaan otteeseen, jotta väri tarttuisi mahdollisimman tasaisesti. Lopulta, kun oli aika ottaa langat pois, liemi haisi jo niin pahalta, että ainoa vaihtoehto oli heittää se viemäristä alas. Liemellä olisi saanut värjättyä vielä vaaleampaa sinistä, mutta hajuhaittojen takia ei enää huvittanut...

Lopuksi huuhdoin ja pesin langat miedolla villanpesuaineella. Viimeiseen huuhtomaveteen lisäsin pienen lorauksen etikkaa.

Laitoin mustapapuliemeen myös pienen vyyhdin
keltaista, väriresedalla värjättyä lankaa.
Keltainen muuttui tietenkin vihreäksi.

Valmiit langat.

Mustapavuilla värjättyjen lankojen värinkesto ei ole järin hyvä ja esim. 100 gramman lankavyyhdin värjäämiseen vahvan siniseksi tarvitaan jo melko iso määrä papuja. Mutta jos lähtee värjäämään leikkimielellä ja päättää olla huolestumatta haalistumisista sun muista jutuista, on tämä ihan hauska pieni värjäyskokeilu. On hämmästyttävää, kuinka vahvaa sinistä mustapavun kuorista irtoaa. Ja liotetut pavut keitetään tietysti ruuaksi, joten tässä on jälleen värjäysraaka-aine, jonka voi käyttää 100% hyödyksi.

Jos kiinnostuit mustapavuilla värjäämisestä, näppäile Googlen hakukenttään dyeing with black beans ja löydät lisää kuvia ja ohjeita väräykseen. Itse sain apua tästä englanninkielisestä blogipostauksesta (LINKKI). Postauksen lopussa on kuva kaksi vuotta vanhoista, käytössä olleista mustapapulangoista, joten jos värin haalistuminen mietityttää, kannattaa kyseiseen kirjoitukseen tutustua.


12 kommenttia:

Taika kirjoitti...

Todella hienoa sinistä, en ollutkaan koskaan kuullut että papuvärjäys on mahdollista. Harmi kyllä jos kestävyys ei ole kovin hyvä mutta varmasti silti sievä haalenneenakin.

Sarvivaara kirjoitti...

Minunkin mielestäni tosi hieno sininen, ja pelkästään pavunkuorista. :) Ajattelin, että jos värin alla on esim joku vahva, pysyvä keltainen, niin sinisen haalistuminen ei niin haittaa. Täytyy tehdä keväämmällä valonkestotestit ihan huvikseen.

Kipene kirjoitti...

Jestas, miten voimakas sävy. Papusoppaa vaan tekemään!

Sarvivaara kirjoitti...

:D Ensin värjäyssoppa ja sitten syötävä soppa.

Ilona Winebridge kirjoitti...

mielenkiintoinen värjäysprojekti, sait kerrassaan upean väriset langat. kävin kurkkimassa antamassasi linkissä, kiitti siitä. taas kerran tuli todistetuksi, et "väripataa" kantsii laittaa kaikkea mahdollista, yleensä aina saa yllättyä iloisesti.

Sarvivaara kirjoitti...

Joo, joskus on ihan jännä värjäillä kokeilumielellä. Jos menee pieleen, aina voi värjätä huonon värin päälle uudestaan. :)
Kiitti kommentista jälleen, Ilona.

Mervi kirjoitti...

No voihan vietävä että on hienot värit! Minua kiinnostaa että mikäs tuo lanka on... näyttää niin hyvältä.

Sarvivaara kirjoitti...

Vihreä on ohutta Pirkkaa ja siniset Woolia tai Nallea (vyötteen olin heittänyt pois joten en enää muista, joka tapauksessa sininen on superwash-käsiteltyä lankaa). :)

Kisulit kirjoitti...

Mielenkiintoinen juttu! Täytynee kokeilla papuvärjäystä ja keitellä lopuksi pavuista soppaa.

Sarvivaara kirjoitti...

Kannattaa kokeilla, vaikka aluksi pienempi erä. Kyllä sieltä jonkinmoista sinistä tulee. :)
En ollut aiemmin laittanut mustapapuja ruuaksi, mutta hyviä olivat.

NANA kirjoitti...

Mielenkiintoista! Aika vakuuttava sininen tuli.

Sarvivaara kirjoitti...

Todellakin. :D Kämppis jopa epäili hetken, että papuihin on laitettu jotain väriainetta eikä niistä voi oikeasti tuollaista väriä irrota.