maanantai 14. heinäkuuta 2014

Värjäystä avokadonsiemenillä


Siinä otsikossahan se tulikin tiivistettynä. Avokadonsiemenet (sekä kuoret) antavat väriä, joten jos bioroskisainesten hyödyntäminen värjäyksessä kiinnostaa, kannattaa avokadoa kokeilla.

Kuoret ja siemenet kannattaa ensimmäiseksi pestä huolellisesti käyttämällä esim. tiskiharjaa. Avokadonsiemen on tuoreena niin pehmeä, että sen voi halkaista, siivuttaa ja paloitella pieneksi leipäveitsellä. Tästä syystä paloittelu kannattaa tehdä heti tuoreeltaan. Mitä pienemmäksi paloittelee, sen parempi. Siemenet ja kuorenpalat voi laittaa likoon tuoreeltaan tai sitten kuivata. Kuivatuksen täytyy tapahtua ilmavasti. Itse kuivatin ne talouspaperin päällä keittiössä.

Kuivattuja avokadonsiemenen paloja.

Siemenillä ja kuorilla voi värjätä erikseen tai ne voi myös yhdistää, sillä niistä irtoaa samantapaista väriä. Minä keskityin tällä kertaa pelkkiin siemeniin. Keräsin yhteensä 130 grammaa kuivia siemenenpaloja.  Liotin siemeniä reilun kuukauden lämpimässä keittiössä. Pidin huolen, että liemen ph-arvo pysyi kunnolla emäksisenä (noin 10) lisäämällä joukkoon pesusoodaa silloin tällöin. Sekoittelin lientä päivittäin. Homeesta tai pahoista hajuista ei ollut tietoakaan.

Kaksiviikkoinen liotusliemi oli jo aika tummaa.

Kun liemi oli muhinut keittiössä lähemmäs viisi viikkoa, laitoin kattilan liedelle ja hauduttelin siemenenpaloja parisen tuntia alle kiehumapisteen. Liemen jäähdyttyä ryhdyin värjäämään alunalla ja viinikivellä esipuretettuja lankoja. Lämpötilan pidin hieman normaalia alhaisempana ja värjäysaikakin oli kohtuu pitkä. En siivilöinyt värilientä vaan siemenpalat olivat värjäyksen ajan liemessä. Tuumin, että ne irtoavat langasta helposti ja näinhän ne tekivät.


Sitten värjäystuloksia. Ensimmäisinä värjätyt langat (kuvissa numerot 1 ja 2) jäivät melko vaaleiksi, joten lisäsin liemeen uusia tuoreita siemenpaloja (parin siemenen verran) ja annoin kattilan seistä keittiössä vielä kolmisen viikkoa. Tässä vaiheessa liemi oli siis kaksi kuukautta vanhaa. Tein kolmannen ja neljännen värjäyksen (kuvissa numerot 3 ja 4) ja langoista tuli jo hieman tummempia. Viimeisimmät värjäykset (kuvassa numerot 5 ja 6) onnistuivat ehkäpä parhaiten. Niitä värjätessä liemen ikä oli viisi kuukautta. Ehkä pitkä liotusaika oli irrottanut siemenpaloista vielä lisää väriä.


Ja mihinkäs se kuva kolmannesta värjäyksestä jäi? Se on alla. Tuli mieleen, miten rautapuretus mahtaisi vaikuttaa avokadonsiemenväriin, joten pitihän sitäkin kokeilla. Väristä tuli likainen sinisenharmaa. Ruma, mutta tulipa kokeiltua.


Reilulla 130 grammalla kuivia siemenpaloja värjäsin yhteensä 350 grammaa luonnonvalkoista/valkoista lankaa.

Jos päädyn tulevaisuudessa värjäämään avokadolla uudelleen, aion yhdistää kuoret ja siemenet, jotta värjäysmateriaalia olisi mahdollisimman paljon. Näitä värjäystuloksia katsellessa tulee kyllä mieleen, että ripauksella kokenillia olisi saanut aikaan samantapaisia vauvavärejä... vieläpä paljon helpommin. Mutta joka tapauksessa mielenkiintoinen värjäyskokeilu kierrätysaineksella, joka olisi muuten mennyt roskiin. Se roskisaineksen käyttäminen olikin tässä kokeilussa se tärkein juttu!

Roskisvärjäilyjä löytyy SULOisia värejä- blogista. TÄSSÄ LINKKI. Käy tsekkaamassa, jos blogi ei ole entuudestaan tuttu!

Ja jos joku innostuu kokeilemaan avokadovärjäystä, kannattaa kokeilla ammoniakkiliotusta, jos mahdollista. Sen kanssa kuorista/siemenistä pitäisi irrota tummempiakin punaisia. Vahva emäksisyys + pitkä liotusaika on värin irtoamisessa tärkeää.

4 kommenttia:

Hilja kirjoitti...

Tätä pitää ehdottomasti kokeilla! Tällaset värjäykset on kyllä just parhaita joissa voi käyttää aineita jotka menis muuten roskiin.

Sarvivaara kirjoitti...

Tää oli kyllä mielenkiintoinen "roskisvärjäys". Aion yrittää uudelleen, jos saisin vähän tummempaa väriä aikaan.

Anonyymi kirjoitti...

Kiva roskisvärjäys. Kokeilin käytetyillä kahvinpuruilla kylmävärjäystä. Kolmeviikkoa muovipussissa lanka ja purut ilman ilmataskuja. Tuloksena haalea persikka. Lanka oli 7-veljestä ilman puretusta. Avokadoa täytyy kanssa kokeilla.

Sarvivaara kirjoitti...

Itse värjäsin kerran kahvilla keittovärjäyksenä, tulos oli sellainen kahvitahran värinen. :D Pitäis kokeilla joskus tuota kylmävärjäystäkin. Mielenkiintoista hommaa. :)