sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Neulattuja juttuja


Kuvia arkistojen kätköistä numero 2. Neulakinnastekniikalla tehtyjä pipoja ja lapasia, osa näistä on tosi vanhojakin. Voi tätä postauslaiskuuden määrää...

Ensin kaksi korvaläpällistä pipoa. Olen tehnyt tämän mallisen pipon jo aikaisemmin, se löytyy TÄÄLTÄ. Lankana Pirtin Kehräämön meleerattu karstavillalanka.

Pipoteline herra H.


Peruspipo hierakoilla värjätystä villalangasta.

Yllä olevan pipon lanka on värjätty hierakka-suvun kasveilla. Noin neljännes värjäysliemeen käytetyistä kasveista oli niittysuolaheinää Rumex acetosa ja ahosuolaheinää Rumex acetosella ja loput luullakseni valtaosin hevonhierakkaa Rumex longifolius. Joukossa on saattanut olla vähän poimuhierakkaakin, kun en tunnista noita isoja hierakkalajeja kovin hyvin toisistaan. Langan esipuretus alunalla ja jälkipuretus pienellä määrällä rautaa.Yläkuvissa on ihan normit peruslapaset luonnonvärisestä villalangasta ilman sen kummempia krumeluureja. Lankana Pirtin Kehräämön karstalanka tex 140 x 3.

Kirjotut lapaset Virtain Villan paksusta luonnonharmaasta langasta.

4 kommenttia:

Sahra kirjoitti...

Järisyttävän hienoa! Erityisen tarkkaan tiirailen peukalon...mitä, ei kauheaa möykkyä kuten omissani, siis siinä kohdassa mistä peukku alkaa :D
Vaikka miten yritän välttää, aina siihen tulee pieni reikä ja se pitää parsia kiinni.
Miten sinä sen teet?

Sarvivaara kirjoitti...

Kyllä minullakin aina se pieni reikä tulee ja joudun sen parsimaan. Yritän tehdä sen vähän samaan tapaan kuin villasukkaan tullut reikä parsittaisiin eli pidän sormea reiän alla "parsinsienenä" ja kuljetan langan pari kertaa reiän yli eri suuntiin. Ei siinä muuta. Yritän vaan koko ajan pujotella lankaa siten että parsimakohta pysyisi mahdollisimman ohuena. Ehkä teet itse samoin?

Ja en kyllä ikinä usko, että sinun lapasissasi olisi mitään "kauheita möykkyjä"! :D

Sahra kirjoitti...

no fiu, helpotti kuulla että sinunkin kauniissa lapasissasi on parsimus :D
sitten meillä on sama tekniikka.
Kiitos.
Olenko muuten muistanut mainita, että olet yksi taitavimmista käsityön tekijöistä joita olen nähnyt? Ihastelen tasaista jälkeäsi niin naulakinnastöissä kuin lautanauhassakin.

Sarvivaara kirjoitti...

Olen tosi otettu, Sahra. Kiitos! Olet sellainen guru kaikissa tekemisissäsi, että on kyllä tosi kiva kuulla tuollainen kehu sinulta. :)