sunnuntai 7. heinäkuuta 2013

Korvaläpällinen myssy


Neulakinnastekniikalla tehtyjä myssyjä sen kun tulee! Tämän myssyn ohje ja idea on peräisin Hibernaatiopesäke -blogista TÄÄLTÄ. Hyvä, lämmin myssymalli ja ihan helppo tehdä, kunhan neulakinnastekniikan perusasiat ovat hallussa. Itse tein myssyyni Hibiksen ohjeesta poiketen vielä pienen hiipannysän.


9 kommenttia:

Ilona Winebridge kirjoitti...

hyvä malli, tuo lanka sopii siihen todella hyvin:))
mun pitäis tehdä itselleni päähine rauta-aikaisilla markkinoilla pidettäväksi. voisitko antaa jotain vinkkejä, miten sellaisen tekisin?

Sahra kirjoitti...

Ihana :D

Sarvivaara kirjoitti...

Kiitti Ilona ja Sahra. :)

En taida olla paras neuvoja mitä tulee rauta-ajan pukeutumiseen... Tulee mieleen neulakinnastekniikalla tehdyt päähineet ja sitten naisten muinaispukujen huntupäähineet, joista minulla ei ole pahemmin tietoa. Tutkiskelen tällä hetkellä Pirkko-Liisa Lehtosalo-Hilanderin kirjaa Ancient Finnish Costumes, Suomalaisia muinaispukuja. Kiinnostava aihe, josta toivon tietäväni vähän enemmän tulevaisuudessa. :D

Sahra kirjoitti...

Helpoin ja käyttökelpoisin päähine rauta-aikaan yksinkertaisesti kolmiomallinen huivi, joka on solmittu niskaan. Toinen, juhlavampi malli on samanlainen: ota mieleisesi kokoinen neliskanttinen huivi (me kutsumme niitä hunnuiksi), joko ohutta villaa tai pellavaa eli hamppua. Taita se kahtia kolmioksi. Kiinnitä kaunis, ohut lautanauha korvalta korvalle ja jätä sen verran pitkät päät, että saat nautanauhan solmittua hunnun alta niskaan.
Sitten kun törmäät sanaan kaarihuntu, niin älä luota siihen kuvaan jossa se näyttää ajokoiran korvilta, sitä ei oikeasti ole pidetty niin päin, vaan se on tuohella kovitettu korkea villakankainen ja pronssilla koristeltu päähine... jälleen kerran, ei ehkä ihan siihen arkiseen aherrukseen.
Ne sellaiset valkoiset myssyt ja lakit joita usein näkee rautakauteen viittaavien pukujen kanssa eivät ole siltä ajalta, vaan liittyvät enemmän keskiaikaan :D

Sarvivaara kirjoitti...

Ajattelinkin, että Sahralla olis tästä aiheesta varmaan jotain painavaa sanottavaa. Kiitos!

Siinä Ilonalle hyviä päähinevinkkejä!

Ilona Winebridge kirjoitti...

kaunis kiitos Sahra ja Sarvivaara. eli tarkoitukseeni sopisi hyvin tuo kolmiomallinen huivi. voisin varmaan tehdä sen pellavalakanoista?

Sarvivaara kirjoitti...

Kaipa siitä pellavalakanastakin voi lähteä liikkeelle. :)

Sahra kirjoitti...

No joo, jos se on ihanan ohutta. Mutta noin muuten nuo nykyajan pellavat tuppaavat olemaan turhan paksuja, jäykkiä tai karkeita. Jotenkin oletetaan, että pellavan pitää olla sellaista kokki Kolmosen paitakangasta. Todellisuudessa ihmisellä on jo ennen meidän aikaamme ollut kiinnostus mahdollisimman hienoihin kankaisiin, ja etenkin keskiajalla arvostettiin tasaista ja ohutta pellavaa (tai hamppua tai nokkosta, joista saa vielä hienompia kankaita). Itse suosin henkäyksenohutta hamppukangasta, joka tosin taitaa tällä hetkellä olla loppu koko maailmasta... Mutta virolainen pöytäliina tai lakana ei ole vaatekangasta. Valitettavasti.

Sarvivaara kirjoitti...

Toivottavasti Ilona löytää sopivan kankaan huiviinsa! Ja kiitokset jälleen Sahralle tietoiskusta. :)