tiistai 31. heinäkuuta 2012

Uusia taitoja hankkimassa

Pitkään olen ihmetellyt lautanauhan tekemisen taitoa. Miten niin hienot, kestävät ja koristeelliset nauhat saadaan syntymään? Miten langat pujotellaan lautoihin, missä järjestyksessä ja miltä laudan puolelta? Ja sitten se lautojen kääntely: miten syntyvät oinaansarvet ja muut vaikeammat kuviot?

Heinäkuu on ollut minulle lautanauhakuu, sillä olen alusta asti opetellut lautanauhan tekniikkaa sekä kirjasta pänttäämällä että käytännössä. Kun ensimmäistä kertaa oikein ajatuksella ryhdyin lukemaan ohjeita, alkoi vaikeaksi luultu tekniikka avautua ihan uudella tavalla.

Näistä lähdettiin liikkeelle: helppoja perusnauhoja.


Yläkuvissa oleviin nauhoihin käytin 7 Veljestä, joka on kyllä liian paksua ja tönkköä lankaa lautanauhan tekoon. Seuraavaksi kokeilin ohuempaa Nallea, josta tulikin mielestäni mukavampi lopputulos.

Nalle -langasta tehdyt solakammat nauhat.

Rohkaistuttuani lähdin lisäämään lautojen määrää ja kokeilemaan nauhoja, joissa kuvio muodostuu lautapakan suuntaa kääntämällä. Vielä olisi uskallettava kokeilla ne vaikeat ryhmittäin käännettävät... Oinaansarvet sentään kääntyvät jo.

Hieno nauhamalli numero 109 Viivi Merisalon kirjasta "Nauhoja" (WSOY).

Oinaansarvinauhaa, 22 lautaa. Lankoina Nalle ja Wool.

4 kommenttia:

Satu kirjoitti...

Todella hienoja nauhoja olet tehnyt! Itse pitäydyn vielä yksinkertaisimmissa kuvioissa mutta olisi kiva kokeilla jotain vaikeampaakin jo kun perusasiat tuntuu olevan jo jotenkuten hallussa.

Lankojen värjääminen kiinnostaa myös, voiko mitä tahansa lankaa värjätä?

Sarvivaara kirjoitti...

Kiitos Satu kommentista ja kehuista. :)

Itse olen tähän mennessä värjännyt vain 100% villalankaa ja villasekoitelankaa, jossa 75% villaa ja 25% polyamidia. Tuollaiset sekoitelangatkin (kuten 7 Veljestä ja Nalle) ottavat väriä.

Olen ymmärtänyt, että eläinkuidut, ovat helpompia värjätä kuin kasvikuidut, joten siitä villasta kannattaa aloittaa. Itsellä ei tosiaan ole kokemusta vielä muusta.

Satu kirjoitti...

Mulla ei ole edes käsitystä miten se värjäys tehdään? Kattilaa siinä ilmeisesti tarvitaan mutta muuten koko toimenpide on ihan hämärän peitossa. Miten sä oot opetellut?

Sarvivaara kirjoitti...

Itse luin ensin kasvivärjäyksestä kertovia kirjoja, jotta sain jonkinlaisen peruskäsityksen, miten värjäysprosessi etenee ja mitä välineitä ja aineita tarvitaan. Netistäkin löytyy kyllä hyvää tietoa, esim. Riihivillan blogista http://riihivilla.blogspot.fi/
Sitten vain pitää uskaltaa värjätä ensimmäisen kerran ja siitä se lähtee.